Artikkelin koko teksti on saatavilla vain PDF-formaatissa.

Liina Häyrinen

Finnish forest owner objectives as indicators for a diversifying use of forests on the road to a bioeconomy

Häyrinen L. (2019). Finnish forest owner objectives as indicators for a diversifying use of forests on the road to a bioeconomy. https://doi.org/10.14214/df.280

Tiivistelmä

Yksityismetsänomistajat ovat tärkeitä metsien ekosysteemipalveluiden tarjoajia ja käyttäjiä. Metsänomistajien rakenteellisten ja yleisten elämäntyylin muutosten myötä metsänomistuksen tavoitteet ovat tulleet monipuolisemmaksi ja he korostavat metsien aineettomia arvoja puuntuotannon ohella. Näin ollen metsänomistajat ja heidän monipuoliset metsänomistuksen tavoitteensa ovat mahdollinen tiedonlähde, kun tarkastellaan metsien hyödyntämättömiä mahdollisuuksia, jotka voisivat edesauttaa metsäsektoria säilyttämään kannattavuuden tulevaisuudessa matkalla kohti biotaloutta.

Tämä väitöskirja selvittää uusien metsätalouspalveluiden kysynnän ajureita ja metsiin perustuvan liiketoiminnan mahdollisuuksia metsänomistajien tavoitteiden ja heidän metsään liittämiensä merkitysten näkökulmasta. Metsään ja sen omistamiseen liittyviä tavoitteita ja merkityksiä tutkitaan sosiodemografisesta ja metsänomistajan kestävän elämäntyylin näkökulmasta, jotka johtavat yleisempään tutkimukseen metsänomistajien näkemyksistä metsien käytöstä ja metsäsektorin näkymistä tulevaisuudessa. Väitöskirjan ensimmäisessä artikkelissa tuodaan esille myös metsänomistajien tavoitteiden tutkimisen menetelmiin liittyviä uusia näkökulmia. Väitöskirjan tavoitteena on saavuttaa syvällisempi ymmärrys metsänomistajien tavoitteista ja tutkia kuinka tätä tietoa voitaisiin käyttää metsätalouden ja muiden metsään perustuvien tuotteiden ja palveluiden kehittämisessä ja markkinoinnissa.

Tulokset näyttävät kuinka metsänomistuksen tavoitteita voidaan analysoida järjestelmällisesti. Tutkimus havainnollistaa myös kuinka tietyt metsänomistajasegmentit arvostavat metsien kauneutta ja luonnon monimuotoisuuden suojelua enemmän kuin perinteistä rahallista arvoa. Metsänomistajat, jotka ovat enemmän kestävään kulutukseen suuntautuneita korostavat enemmän metsien moninaisia hyötyjä, kun heitä verrataan vähemmän kestävään kulutukseen suuntautuneisiin metsänomistajiin. Tämän väitöskirjan johtopäätöksissä todetaan, että metsien tulevaisuuden arvon luominen perustuu monipuolisuuteen, ja on tärkeää laajentaa näkökulmaa raaka-aineen hallitsevuudesta kohti monipuolisempaa metsien käyttöä.  Siten on välttämätöntä tunnistaa asiakkaiden vaatimukset monipuolisemmista metsätalouspalveluista, jotta täytetään metsänomistajien moninaiset tarpeet, mutta vaatimusten tunnistaminen on tärkeää myös uusien metsään perustuvien liiketoimintamahdollisuuksien näkökulmasta.

Avainsanat
yksityismetsänomistaja; metsänomistuksen tavoitteet; asiakkaan osallistaminen; kestävä elämäntyyli; metsien monikäyttö; metsien käyttö tulevaisuudessa

Tekijä
  • Häyrinen, University of Helsinki, Department of Forest Sciences Sähköposti liina.hayrinen@helsinki.fi (sähköposti)

Julkaistu 16.8.2019

Katselukerrat 2872

Saatavilla https://doi.org/10.14214/df.280 | Lataa PDF

Creative Commons License CC BY-NC-ND 4.0

Osajulkaisut

Häyrinen L., Mattila O., Berghäll S., Toppinen A. (2014). Changing objectives of non-industrial private forest ownership: a confirmatory approach to measurement model testing. Canadian Journal of Forest Research 44(4): 290–300.

https://doi.org/10.1139/cjfr-2013-0211

Häyrinen L., Mattila O., Berghäll S., Toppinen A. (2015). Forest owners’ socio-demographic characteristics as predictors of customer value: evidence from Finland. Small-scale Forestry 14(1): 19–37.

http://dx.doi.org/10.1007/s11842-014-9271-9

Häyrinen L., Mattila O., Berghäll S., Toppinen A. (2016). Lifestyle of health and sustainability of forest owners as an indicator of multiple use of forests. Forest Policy and Economics 67: 10–19.

https://doi.org/10.1016/j.forpol.2016.03.005

Häyrinen L., Mattila O., Berghäll S., Närhi M., Toppinen A. (2017). Exploring the future use of forests: perceptions from non-industrial private forest owners in Finland. Scandinavian Journal of Forest Research 32(4): 327–337.

https://doi.org/10.1080/02827581.2016.1227472


Rekisteröidy
Click this link to register to Dissertationes Forestales.
Kirjaudu sisään
Jos olet rekisteröitynyt käyttäjä, kirjaudu sisään tallentaaksesi valitsemasi artikkelit myöhempää käyttöä varten.
Ilmoitukset päivityksistä
Kirjautumalla saat tiedotteet uudesta julkaisusta
Valitsemasi artikkelit
Hakutulokset
Häyrinen L., (2019) Finnish forest owner objectives as indicators fo.. Dissertationes Forestales vol. 2019 no. 280 artikkeli 10222