Assessment of forest industries compliance to forest certification standards in northwestern Russia
Trishkin M. (2019). Assessment of forest industries compliance to forest certification standards in northwestern Russia. https://doi.org/10.14214/df.285
Tiivistelmä
Venäjällä on noin 43 miljoonaa hehtaaria FSC (Forest Stewardship Council) -järjestelmän mukaisesti sertifioituja metsiä. Tässä tutkimuksessa selvitettiin sertifioinnin piiriin kuuluvien ja kuulumattomien metsäyhtiöiden suhtautumista metsäsertifiointiin ja niiden näkemyksiä sertifioinnin hyödyistä sekä perusteista olla ottamatta käyttöön sertifiointijärjestelmää. Tutkimuksessa selvitettiin myös yhtiöiden puunhankinnassaan käyttämien laittomien hakkuiden seuranta- ja estämiskäytäntöjen tehokkuutta. Lisäksi analysoitiin lievät ja vakavat poikkeamat FSC:n vaatimuksista vuosina 2011-2015 FSC:n periaatteittain, alueittain ja erikokoisilla vuokrametsäalueilla.
Tutkimus osoitti, että sekä metsäsertifiointiin sitoutuneet että sitä soveltamattomat yhtiöt näkevät metsäsertifioinnin mahdollisuutena saada taloudellista hyötyä ja laajentaa tuotteiden markkinoita. Metsäsertifiointi nähdään keinona päästä uusille markkinoille ja sitä kautta lisätä tuotteiden myyntiä sekä lisäksi varmistaa puun laillisuus ja parantaa yhtiön mainetta ja kilpailukykyä kansainvälisillä markkinoilla (tutkimus I). Yhtiöiden omat puun alkuperän seurantasysteemit ja Due Diligence -käytännöt osoittautuivat käyttökelpoisiksi, mutta kaipaavat edelleen kehittämistä täyttääkseen EU:n puutavara-asetuksen vaatimukset (tutkimus II). Tutkimuksessa kävi ilmi, että sekä Luoteis-Venäjällä että koko Venäjän federaatiossa lievät poikkeamat sertifiointikriteereistä olivat lisääntyneet vuoden 2011 jälkeen: vuonna 2011 niitä oli 221 ja vuonna 2015 363. Tämä kehitys oli yhdenmukainen metsäsertifioinnin piirissä olevien metsien kokonaispinta-alan kasvun kanssa. Eniten lieviä ja vakavia poikkeamia havaittiin sekä Luoteis-Venäjällä että koko Venäjän federaatiossa FSC:n periaate 6:n kohdalla. Tutkimuksen tulosten mukaan Luoteis-Venäjällä poikkeamia oli eniten suurten metsäalueiden vuokraajilla (tutkimukset III ja IV). Koko Venäjän federaatiossa lieviä ja vakavia poikkeamia oli kuitenkin eniten pienten metsäalueiden vuokraajilla (tutkimukset III ja IV).
Avainsanat
metsäteollisuus;
Asenteet;
Venäjän federaatio;
Luoteis-Venäjän hallintoalue;
laittomat hakkuut;
metsäsertifiointi;
FSC;
Due Diligence;
poikkeamat
Julkaistu 12.11.2019
Katselukerrat 4589
Saatavilla https://doi.org/10.14214/df.285 | Lataa PDF
Osajulkaisut
Trishkin M., Lopatin E., Karjalainen T. (2014). Assessment of motivation and attitudes of forest industry companies toward forest certification in northwestern Russia. Scandinavian Journal of Forest Research 29(3): 283–293.
https://doi.org/10.1080/02827581.2014.896938
Trishkin M., Lopatin E., Karjalainen T. (2015). Exploratory Assessment of a Company’s Due Diligence System against the EU Timber Regulation: A Case Study from Northwestern Russia. Forests 6(4): 1380–1396.
https://doi.org/10.3390/f6041380
Trishkin M., Karjalainen T., Kangas J. An analysis of non-conformities of certified companies operating in northwestern Russia. Manuscript.
Trishkin M., Kolosovskaya T., Karjalainen T., Kangas J. An exploratory analysis of non-conformities of certified forest companies operating in Russia. Manuscript.