Wildlife activity patterns and encroaching woody vegetation response to bush thinning on farmlands in north-central Namibia
Nghikembua M. T. (2024). Wildlife activity patterns and encroaching woody vegetation response to bush thinning on farmlands in north-central Namibia. https://doi.org/10.14214/df.353
Tiivistelmä
Namibian savanniekosysteemi on kokenut merkittävää ihmistoiminnan aiheuttamaa painetta, mikä on johtanut keskeisten ekologisten prosessien häiriintymiseen ja tiheän kasvillisuuden rakenteen lisääntymiseen; ilmiö tunnetaan yleisesti savannien pensastumisena. Noin 45 miljoonaa hehtaaria maata on kärsinyt tästä ilmiöstä, mikä on merkittävästi laskenut savannien lauduntamisominaisuuksia ja heikentänyt maanviljelijöiden taloudellista tuottoa sekä vähentänyt villieläimille sopivia elinympäristöjen. Pensaikkojen harvennusta, joka sisältää ylimääräisten puiden/pensaiden valikoivan poistamisen, on käytetty torjumaan tämän ilmiön negatiivisia vaikutuksia.
Tämän väitöskirjatyön tavoitteena oli arvioida harvennuksen vaikutusta (a) paikallisten sorkka- ja kavioeläinten sekä petojen käyttäytymisen aktiivisuuteen sekä (b) kasvillisuuden elpymiseen (i) uudistumiseen ja (ii) kasvuston rakenteeseen ja runsauteen sekä elinympäristön vapaisiin näkölinjoihin savannielinympäristössä Namibian Pohjois-Keskisellä alueella.
Tilastollisessa analyysissa käytettiin yleistettyjä lineaarisia sekoitettuja vaikutusmalleja (GLMM) ja lineaarisia sekoitettuja vaikutusmalleja (LME). Tulokset osoittivat, että harvennetuilla alueilla oli yleisesti ottaen enemmän villieläinten aktiivisuutta kuin harventamattomilla alueilla. Harvennetuilla alueilla oli myös vähemmän puita ja pensaita, erityisesti vanhempien puustojen osalta. Kasvuston luonnollinen uudistuminen oli nopeampaa harvennetuilla alueilla kuin harventamattomilla alueilla; harvennetuilla alueilla nuorten kohorttien runsaus oli 34 % suurempi kuin harventamattomilla alueilla. Punakuoriakaasian (Vachellia reficiens) määrä väheni merkittävästi harvennetuilla alueilla, kun taas kierreakaasian (Vachellia tortilis) määrä kasvoi. Puu- ja pensastiheydet harvennetuilla alueilla olivat sopivalla tasolla verrattuna 400 mm:n sademääräalueiden yleisesti hyväksyttyihin tiheysarvoihin (600–750 puuekvivalenttia (TE) ha–1). Harvennuksen seurauksena tiheä orjapensaskasvusto muuttui avoimeksi kasvillisuusrakenteeksi, mikä edisti ruohonkasvua ja tarjosi paremmat näkölinjat savannin villieläimille.
Opinnäytetyö osoitti, että harvennus oli tehokas keino pensastumisen leviämisen hallintaan ja voisi toimia savanniekosysteemien palauttamismenetelmänä myös muilla alueilla. Harvennustoimien vaikutusten varmistamiseksi suositellaan säännöllistä harvennuksen seurantaa ja hoitoa.
Avainsanat
Acinonyx jubatus;
pensastuminen;
luonnollinen uudistuminen;
laidunmaiden pilaantuminen;
kunnostusharvennus, pensassavannit
Julkaistu 30.4.2024
Katselukerrat 1609
Saatavilla https://doi.org/10.14214/df.353 | Lataa PDF
Osajulkaisut
Nghikembua MT, Marker LL, Brewer B, Mehtätalo L, Appiah M, Pappinen A (2020) Response of wildlife to bush thinning on the north central freehold farmlands of Namibia. Forest Ecology and Management 473, article id 118330.
https://doi.org/10.1016/j.foreco.2020.118330
Nghikembua MT, Marker LL, Brewer B, Leinonen A, Mehtätalo L, Appiah M, Pappinen A (2021) Restoration thinning reduces bush encroachment on freehold farmlands in north-central Namibia. Forestry 94: 551-564.
https://doi.org/10.1093/forestry/cpab009
Nghikembua MT, Marker LL, Brewer B, Leinonen A, Mehtätalo L, Appiah M, Pappinen A (2023) Response of woody vegetation to bush thinning on freehold farmlands in north-central Namibia. Scientific Reports 13, article id 297.