Business ecosystem and end-user lenses in wooden multistorey construction
Viholainen N. (2021). Business ecosystem and end-user lenses in wooden multistorey construction. https://doi.org/10.14214/df.315
Tiivistelmä
Tämä väitöskirja tarkastelee puukerrostalohankkeita liiketoimintaekosysteemi-lähestymistapaa hyödyntäen. Lähestymistavan avulla pyritään havaitsemaan tehokkaita ja tehottomia yhteistyön käytäntöjä työskenneltäessä uusien puumateriaalien kanssa ja kerrytettäessä niistä tietoa. Lisäksi väitöskirja syventää ymmärrystä kansalaisten käsityksistä ja asunnon omistajien kokemuksista puukerrostaloista, jotta ammattilaiset kykenevät rakentamaan rakennuksia, jotka eivät ole pelkästään taloudellisesti kannattavia, mutta myös loppukäyttäjien arvostamia ja toimivia päivittäisessä käytössä. Tutkimus hyödyntää laadullisia tutkimusmenetelmiä antamaan syvällisen katsauksen tutkittaviin aiheisiin.
Tulokset osoittavat, että vaikka kaikki rakennushankkeet vaativat yhteistyötä, puukerrostalorakentamisen materiaalien ja metodien uutuus edellyttää entistä enemmän kommunikaatiota ja oppimista liiketoimintaekosysteemin osallistujien kesken. Liiketoimintaekosysteemin kulmakivellä on keskeinen rooli osallistujien syvemmän, pitkäaikaisen sitoutumisen mahdollistamisessa hankintamenettelyjä sekä tapaamisia hyödyntäen. Näiden avulla osallistujat voivat työskennellä yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi ja kerätä tietoa puurakentamisesta myös projektien välillä. Palautteenantoprosesseja tulisi kehittää osallistujien välillä, mutta myös asunnonomistajien kokemuksia tulisi hyödyntää tehokkaammin. Tulokset viittaavat siihen, että vaikka liiketoimintaekosysteemi tarjoaa käyttökelpoisen linssin yhteistyön tarkasteluun puukerrostalohankkeissa, ekosysteemiä ei tulisi nähdä staattisena, joka keskittyy suunnittelu- ja rakennusvaiheisiin, vaan koko rakennuksen elinkaaren ajan kehittyvänä, käsittäen loppukäyttäjät ekosysteemin kulmakivenä siirryttäessä rakennuksen käyttövaiheeseen.
Lisäksi tulokset tukevat aiempaa kirjallisuutta, jonka mukaan loppukäyttäjät arvostavat puumateriaalin pehmeitä puolia, kuten estetiikkaa ja tunnelmaa, kun taas kestävyys ja huollon tarve aiheuttavat huolta. Tässä tutkimuksessa käytetty laadullinen lähestymistapa kuitenkin paljastaa, että jotkut seikat ovat monitahoisia ja niillä on sekä positiivisia että negatiivisia merkityksiä loppukäyttäjille. Asunnon omistajien kokemukset osoittavat kodin materiaalien jokapäiväisen käytettävyyden tärkeyden. Lisäksi puumateriaalin ”elävyys” vaikutti yllättävän jotkut asunnon omistajista mikä osoittaa, että muut urbaanin rakentamisen materiaalit ovat heille tutumpia. Viestintää loppukäyttäjien kanssa olisi siis hyvä kehittää huolenaiheiden vähentämiseksi, mutta myös puumateriaalin käytännön hyödyistä, kuten miellyttävästä äänimaisemasta, tiedottamiseksi.
Avainsanat
puumateriaali;
rakennusprojekti;
yhteistyö;
loppukäyttäjien osallistaminen;
näkemykset ja kokemukset;
laadullinen tutkimus
Julkaistu 7.5.2021
Katselukerrat 4190
Saatavilla https://doi.org/10.14214/df.315 | Lataa PDF
Osajulkaisut
Viholainen N, Kylkilahti E, Autio M, Pöyhönen J, Toppinen A. (2020) Bringing ecosystem thinking to sustainability-driven wooden construction business. J Clean Prod 292, article id 126029.
https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2021.126029
Toppinen A, Miilumäki N, Vihemäki H, Toivonen R, Lähtinen K. (2019) Collaboration and shared logic for creating value-added in three Finnish wooden multi-storey building projects. Wood Mater Sci Eng 14: 269-279.
https://doi.org/10.1080/17480272.2019.1653365
Viholainen N, Kylkilahti E, Autio M, Toppinen A. (2020) A home made of wood: Consumer experiences of wooden building materials. Int J Consum Stud 44: 542-551.
https://doi.org/10.1111/ijcs.12586
Viholainen N, Franzini F, Lähtinen K, Nyrud AQ, Widmark C, Hoen HF, Toppinen A. (2020) Citizen views on wood as a construction material: results from seven European countries. Can J For Res (e-First).