Well-being and productivity of forest machine operators – ergonomic support measures
Kymäläinen H. (2025). Well-being and productivity of forest machine operators – ergonomic support measures. https://doi.org/10.14214/df.370
Tiivistelmä
Teknologinen kehitys on muuttanut puunkorjuun työnkuvan fyysisesti raskaista tehtävistä istumapainotteiseksi ja monipuolista taitoa vaativaksi työksi. Nykyinen työ moderneilla tavaralajimetodiin perustuvilla harvestereilla edellyttää kuljettajilta asiantuntemusta niin raskaskonetekniikasta kuin metsäympäristön käsittelystä sekä vahvaa itsensä johtamisen taitoa, jotta tuottavuus voidaan tasapainottaa muiden työn vaatimusten kanssa. Kehityksestä huolimatta ala kärsii työvoimapulasta sekä kotimaassa että kansainvälisesti, minkä lisäksi uusien kuljettajien houkuttelemisessa ja pitämisessä alalla on haasteita.
Tässä työssä tarkastellaan metsäkoneenkuljettajien työhyvinvointia ja tuottavuutta painottaen työkykyä, sekä ihmisen, koneen ja ympäristön välistä vuorovaikutusta ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Tutkimuksessa tarkastellaan työn ergonomisia ulottuvuuksia mikro-, meso- ja makrotason työjärjestelmissä, joissa koneen toiminnallisuus, henkilökohtaiset voimavarat, organisaation tuki ja sääntely yhdessä muovaavat kuljettajan tuottavuutta ja hyvinvointia. Tutkimuksessa käytetään monimenetelmällistä lähestymistapaa, jossa yhdistetään määrällistä ja laadullista aineistoa ja menetelmiä.
Tutkimusaineistot suomalaisista metsäkoneenkuljettajista osoittavat, että kuljettajien työkyky on yleisesti hyvä, mutta esimerkiksi koneiden fyysisen ergonomian haasteet, kuljettajien heikentyneet henkilökohtaiset voimavarat, digitalisaation aiheuttama kognitiivinen kuormitus sekä puutteelliset palautemekanismit työjäljestä voivat vaikuttaa kielteisesti kuljettajien pitkän aikavälin terveyteen ja työhön sitoutumiseen. Tulokset korostavat mukautuvien teknologioiden ja jatkuvan koulutuksen – sekä teknisen osaamisen että itsestä huolehtimisen ohjauksen – merkitystä kuljettajien tukemisessa. Lisäksi parannettu työn suunnittelu ja palautteenantomekanismit ovat keskeisiä tekijöitä työn tuottavuuden ja laadun kehittämisessä samalla edistäen kuljettajien hyvinvointia ja osaamista. Tulevaisuuden kehityksessä tulisi edelleen painottaa ergonomista suunnittelua ja automaatiota vastaamaan kuljettajien tarpeita, vahvistaen alan houkuttelevuutta ja kestävien työpaikkojen pitovoimaa biotaloussektorilla.
Avainsanat
metsäkone;
metsätyö;
työkyky;
työjärjestelmä;
avustavat järjestelmät;
resurssit
Julkaistu 30.6.2025
Katselukerrat 34
Saatavilla https://doi.org/10.14214/df.370 | Lataa PDF
Osajulkaisut
Kymäläinen H, Laitila J, Väätäinen K, Malinen J (2021) Workability and wellbeing at work among cut-to-length forest machine operators. Croatian Journal of Forest Engineering 42(3): 405–417.
https://doi.org/10.5552/crojfe.2021.874
Kymäläinen H, Hujala T, Häggström C, Malinen J (2023) Workability and productivity among CTL machine operators – associations with sleep, fitness, and shift work. International Journal of Forest Engineering 34(3): 426–438.
https://doi.org/10.1080/14942119.2023.2216113
Kymäläinen H, Häggström C, Hujala T, Torssonen P, Malinen J (2024) Ergonomics in CTL harvesting – assisting systems and future visions. International Journal of Forest Engineering 36(2): 133–146.